لثه ، یکی از بخش های مهم در بدن انسان است که سلامت آن بر سلامت کل بدن تأثیر مستقیم دارد. مشکلات و بیماری های مرتبط به لثه می تواند منجر به تخریب و از دست دادن دندان ها شود. بدیهی است پیشگیری از هرگونه آسیب و التهاب لثه تأثیر بسزایی در سلامت عمومی بدن خواهد داشت. خوشبختانه در دندانپزشکی نوین راهکارهای بسیاری جهت درمان مشکلات لثه برای بیماران وجود دارد. پیوند لثه که با هدف اصلاح اثرات عقب رفتن لثه و اصلاح طرح لبخند انجام می شود ، که یکی از درمانهای رایج در این زمینه می باشد.
پیوند لثه چیست ؟
عمل پیوند لثه ، نوعی جراحی دندانپزشکی است که برای ترمیم لثه توسط متخصص لثه انجام می شود. در دهان بعضی از افراد لثه به دلایل مختلفی دچار پَسروی و تحلیل می شود. این امر مشکلات و بیماری های متعددی را به دنبال خواهد داشت و باید در اسرع وقت درمان شود. این عمل جراحی یک عمل سریع و نسبتاً ساده است که در کلینیک های دندانپزشکی توسط متخصص پریودنتیست انجام می شود. در این عمل جراحی ، بافت سالم را از سقف دهان برداشته و از آن برای پر کردن قسمت هایی از لثه که به عقب رفته است استفاده می کنند.
مزایای پیوند لثه در تهران با دکتر هاشمی
جراحی لثه علاوه بر برطرف کردن مشکلات سلامتی دندان می تواند در زیبایی چهره نیز موثر باشد. اصلاح طرح لبخند که با بهبود ظاهری لثه به دست می آید موجب افزایش اعتماد به نفس مراجعین شده و راحتی بیشتری برای خندیدن و صحبت کردن به وجود می آورد. از دیگر مزایای این جراحی می توان به مراقبت از ریشه دندان اشاره کرد. پیوند زدن لثه به محافظت ریشه های دندان از آسیب ها و عوامل محیطی کمک زیادی می کند و همزمان از تخریب و پوسیدگی دندان ها پیشگیری می شود.
بهبودی وضعیت ظاهری لثه که با عمل پیوند موجب ضخیم تر شدن و افزایش توانایی لثه ها می شود و عفونت و سایش لثه کمتر اتفاق می افتد.
پیشگیری از تحلیل لثه از دیگر مزیت های انجام پیوند بوده که از نام آن پیداست باعث توقف تحلیل رفتن آن ها می شود و همین امر به نوبه خود از تخریب لثه جلوگیری می کند. تحلیل لثه مشکل بزرگ وعمده ای در دندان ها به شمار می رود زیرا فرایندی آهسته اما پیشرفت کننده است. با تحلیل لثه بافتی که از دندان و طوق دندان پشتیبانی می کند از بین می رود که ابتدا با درگیر شدن چند دندان شروع می شود و در صورت عدم رسیدگی به موقع به سایر دندان ها کشیده می شود. پیوند لثه روش خوبی برای درمان همه این علائم به شمار می رود. جراحی لثه در پیشگیری از تحلیل استخوان فک نیز تاثیرگذار است.
شیوه انجام جراحی پیوند لثه با دکتر ستاره هاشمی
- بی حس کردن ناحیه جراحی با استفاده از مواد بی حس کننده
- ایجاد برش و پرده کوچک در لثه ها و تمیز کردن دقیق ریشه های دندان
- ایجاد یک برش دیگر روی کام و برداشتن قطعه ای کوچک از بافت داخلی
- دوخت و بخیه محل جراحی در صورت عدم نیاز به بافت اهدایی
- قرار دادن پیوند لثه روی ریشه های تحلیل رفته دندان
- بازگرداندن لثه به وضعیت سابق و بخیه زدن آن
درمان عقب رفتگی لثه با پیوند لثه
گاهی در اثر عدم رسیدگی به لثه و عدم مراقبت از آن ، بخشی از لثه از بین می رود و در نتیجه بخش زیادی از دندان و حتی قسمتی از ریشه را در معرض دید قرار می دهد. این امر موجب افزایش حساسیت دندان ها مخصوصاً زمان مصرف مواد غذایی گرم و سرد می شود. عقب رفتگی لثه ، عارضه ای است که به آرامی و به مرور زمان رخ می دهد و بسیاری از افراد متوجه آن نمی شوند. گاه بیماران برای چکاپ دندانپزشکی مراجعه میکنند و پس از معاینه دندانپزشک خوب در تهران دکتر ستاره هاشمی این نکته را ذکر میکند که عقب رفتگی لثه رخ داده است.
اگر عقب رفتگی لثه به موقع درمان نشود منجر به از دست رفتن دندان ها خواهد شد. افرادی که با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند اغلب برای دستیابی به زیبایی طبیعی خود ، اقدام به پیوند لثه با روش جراحی لثه با لیزر انجام میدهند. به همین دلیل این پروسه درمانی یکی از روش های اصلاح طرح لبخند محسوب می شود. این در صورتی است که در بعضی افراد پیوند ، تنها جنبه درمانی دارد و برای محافظت از دندان ها انجام می شود.
انواع روش های پیوند لثه در تهران
این فرآیند با تکنیک ها و روش های مختلفی قابل اجرا است. انتخاب نوع عمل جراحی به تشخیص متحصص لثه در تهران ، شدت آسیب و ویژگی های فیزیکی بیمار بستگی دارد. یک پریودنتیست با معاینه دقیق و کامل و بررسی زوایای مختلف بیماری مناسب ترین گزینه را به بیمار پیشنهاد می دهد. پیش از شروع جراحی پیوند لثه ، از تزریق بی حسیهای موضعی برای ناحیه عمل کمک میگیرند تا بیمار هنگام عمل دردی احساس نکند.
بهطور کلی سه نوع جراحی در دندانپزشکی برای این منظور تعریف می شود :
- پیوند بافت اتصال
- پیوند لثه آزاد
- پیوند جانبی
که در ادامه به توضیح هر کدام می پردازیم.
پیوند بافت اتصال
در پیوند بافت اتصال، پریودنتیست بخشی از بافت سالم سقف دهان را برای انجام عمل در نظر می گیرد. قسمتی از سقف دهان را که برای پیوند برش می زنند «فلپ» می گویند. سپس بافت مورد نظر را به بخشی از لثه که تحلیل رفته است پیوند می زنند. در واقع این بافت برای پوشاندن بخشی از ریشه دندان که با تحلیل لثه قابل مشاهده شده به کار می رود.
پیوند لثه آزاد
روش پیوند لثه آزاد (که برای بیماران با لثههای نازک استفاده می شود) تقریباً شبیه روش اول است. در واقع هدف از این تکنیک ، ضخیم کردن بافت لثه نازک است. در این روش ابتدا جراح بافت لثه را مستقیم از بافتهای سقف دهان (کام) خارج می کند و سپس در قسمت مورد نظر لثه پیوند میزند. با گذشت زمان، پیوستگی بین بافتها شکل می گیرد و نتیجه مورد نظر حاصل می شود.
پیوند جانبی لثه
پیوند جانبی لثه با دو روش قبل کاملاً متفاوت است. چرا که هیچ بافتی از سقف دهان برداشته نمی شود. در این روش پریودنتیست از بافتی که در مجاورت دندان و یا قسمت آسیب دیده لثه است استفاده می کند و لثه را تا جایی که امکان دارد به طرف عاج دندان می کشد. در ادامه جراح بافت را به سمت بالا و پایین حرکت می دهد تا ریشه دندانها را به خوبی بپوشاند. (البته این روش برای بیمارانی که لثه نازک دارند روش مناسبی نیست).
چه کسی عمل پیوند لثه انجام می دهد ؟
تمامی درمانهای تخصصی لثه توسط متخصص پریو قابل انجام است که با عنوان پریودنتیست شناخته می شود. متخصص پریو یا همان پریودنتیست پس از گذراندن دوره عمومی دندانپزشکی 3 تا 4 سال به صورت تخصصی و حرفهای به یادگیری مباحث لثه می پردازد. طی این دوره ، اطلاعات جامع و کامل در زمینه تشخیص ، پیشگیری و درمان بیماریهای لثه را دریافت می کند. بنابراین چنانچه مبتلا به عقب رفتگی لثه هستید و تصمیم به پیوند آن دارید بهتر است با یک پریودنتیست مشورت کنید و مراحل درمان خود را آغاز کنید.
عوارض پیوند لثه چیست؟
با توجه به وضعیت عمومی بیمار و همچنین میزان و شدت آسیب لثه ممکن است پیوند لثه با عوارضی همراه باشد. عوارض این روش درمانی اگرچه بسیار کم و نادر است با این حال لازم است بیمار در جریان آنها قرار گیرد تا در صورت بروز هر کدام به موقع به بهترین دندانپزشک تهران دکتر هاشمی مراجعه کند.
- خونریزی یا تورم لثه
- حساس شدن یک یا چند دندان یا کلیه دندانها
- عفونت دندانها (که البته این مورد کمتر اتفاق می افتد)
- احساس لق شدگی دندانها هر چند موقتی باشد.
- ایجاد فضاهای خالی بین دندانها
در صورتی که عمل پیوند انجام دادهاید و با یکی از موارد بالا مواجه هستید لازم است به دندانپزشک خوب در تهران مراجعه نمایید.
دوره نقاهت پیوند لثه
بهطور طبیعی دوره نقاهت بین 1 تا 2 هفته می باشد. پس از این دوران لثه کاملاً بهبود می یابد و فرد با مشکل خاصی مواجه نخواهد بود. بهترین دندانپزشک در تهران دکتر ستاره هاشمی در دوره نقاهت ، جلساتی را برای معاینه و بررسی روند بهبود در نظر می گیرد. حتماً جلسات معاینه خود را بهصورت منظم پیگیری کنید تا سلامت کامل شما حاصل شود. در این دوران از مسواک زدن ، نخ دندان کشیدن و فعالیتهای سنگین خودداری کنید. باید در نظر داشته باشید که دستیابی به بهبودی کامل پس از هر عمل جراحی ممکن است 1 تا 2 ماه طول بکشد. در این دوران لازم است تمامی مراقبتهای لازم را با جدیت پیگیری کنید.
مراقبت های بعد از جراحی پیوند لثه
- تا زمانی که پریودنتیست شما اجازه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را نداده ، هرگز اقدام به مسواک و نخ دندان کشیدن نکنید. چرا که این عمل موجب باز شدن زخم یا عفونت می شود.
- مصرف دهانشویه های ضد میکروبی برای پیشگیری از عفونت و تجمع پلاک و دیگر مشکلات پیوند توصیه می شود.
- از انجام فعالیتهای سنگین و ورزشهای حرفهای حداقل تا 2 هفته پرهیز کنید.
- استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی سرعت بهبودی را کاهش می دهد.
- تغذیه مناسب و سالم و طبیعی می تواند دوران نقاهت را کوتاهتر و موثرتر کند.
پیوند لثه با در نظر گرفتن چه عنوان هایی انجام می شود ؟
در سال های اخیر ، جراحی عقب رفتگی لثه یکی از بیماری های شایع شده در جهان شناخته شده است. به منظور کنترل تحلیل و رفع عوارضی که در اثر پسرفت لثه امکان دارد ایجاد شود پیوند لثه انجام می شود.
- اصلاح طرح لبخند : لبخند زدن از جمله مواردی است که توجه دیگران را جلب میکند. اگر موقع خندیدن و صحبت کردن ، لثه های شما به گونه ای است که ریشه های دندان هایتان نمایان می شود و از وجود این مشکل احساس ناراحتی می کنید . پیوند لثه بهترین گزینه برای شما است.
- حساسیت ریشه : عقب نشینی لثه موجب حساس شدن ریشه دندان ها می شود. وقتی از نوشیدنی های سرد یا گرم استفاده می کنید با درد و ناراحتی رو به رو می شوید. پیوند لثه این حساسیت را از بین می برد و می توانید مثل سابق انواع نوشیدنی ها و خوراکی ها را استفاده کنید.
- از بین رفتن استخوان نگهدارنده : اگر پسرفت لثه درمان نشود ، در آینده موجب ازدست دادن استخوانی شود که ریشه دندان ها را نگه می دارد. تخریب ساختار استخوانی باعث از دست دادن دندان می شود.
- پوسیدگی دندان : هر چه قدر بافت لثه دیر تر درمان شود ، دندان بیشتر در معرض پوسیدگی قرار می گیرد و آسیب می بیند.
- بیماری لثه : رعایت نکردن بهداشت ، منجر به تجمع پلاک می شود که سلامت دهان و دندان را به خطر می اندازد. پیوند لثه با ترمیم قسمت های عفونی ، لثه را درمان می کند.
چه عواملی در تحلیل لثه موثر است؟
- رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
- مسواک زدن با شدت زیاد و به شکل نادرست
- ژنتیک
- استعمال دخانیات
- دندان های نامرتب
- بیماری های لثه
- تصادفاتی که به بافت مخاطی دهان و لثه آسیب وارد می کند
- نامناسب بودن روکش دندان
در این مقاله از سایت کلینیک دکتر ستاره هاشمی به موضوع پیوند لثه چیست پرداختیم. همانطور که پیشتر گفتیم پیوند لثه برای بازسازی لثه و محافظت از دندانها انجام میشود و در بعضی افراد صرفاً جنبه زیبایی دارد و جهت دستیابی به لبخند زیبا انجام میشود. امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد.