بین بارداری و سلامت دهان و دندان ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. ۹ ماه بارداری سرنوشت سلامتی یک انسان را رقم می زند و مادران باردار با چالشهای مختلفی در این دوران مواجه هستند. بنابراین لازم است خانوادههایی که منتظر تولد یک فرشته کوچک هستند موارد بسیاری را مانند دندانپزشکی در دوران بارداری را رعایت کنند تا مادر و فرزند در سلامت کامل این ماههای سرنوشت ساز را پشت سر بگذارند.
لازم است پیش از بارداری، وضعیت سلامت دهان و دندان توسط دندانپزشک حاذق به دقت بررسی شود تا دوران حاملگی با کمترین چالشی در این زمینه طی شود. همچنین ضروری است که مادران به مراقبتهای دهان و دندان حین حاملگی واقف باشند و آنها را رعایت کنند. در این مقاله اطلاعات بسیار مفیدی در مورد دندانپزشکی در دوران بارداری در اختیارتان قرار خواهیم داد. لطفاً تا پایان این مقاله را مطالعه بفرمایید.
برای بررسی دقیقتر، دوران بارداری را به سه بازه زمانی تقسیم میکنیم:
1- سه ماهه اول (هفته اول تا هفته سیزدهم)
2- سه ماهه دوم (هفته چهاردهم تا هفته بیست و ششم)
3- سه ماهه سوم (هفته بیست و هفتم تا هفته چهلم)
تمامی دندانپزشکان به اتفاق توصیه میکنند که پیش از بارداری، وضعیت سلامت دهان و دندان خود را بررسی کنید. اما چنانچه ناخواسته باردار شدید، باید بدانید انجام هرگونه درمانهای دندانپزشکی غیر اورژانسی و غیرضروری مانند اصلاح طرح لبخند در سه ماهه اول و سه ماهه آخر بارداری ممنوع است.
سه ماهه اول حاملگی، ارگانهای اصلی بدن جنین در حال شکل گیری و رشد هستند. ضروری است که بیشترین حساسیت را نسبت به جنین و مادر در نظر داشت تا این دوران به خوبی طی شود تا هیچ خطر احتمالی مادر و کودک را تهدید نکند. بنابراین مصرف داروها و انجام درمانهای دندانپزشکی در این بازه زمانی توصیه نمیشود تا سلامت مادر و جنین حفظ شود.در سه ماهه آخر بارداری نیز به دلیل بزرگ بودن جنین ، مادر نمی تواند روی صندلی دندانپزشکی دراز بکشد و آن وضعیت برای مادر باردار قابل تحمل نیست. همچنین احتمال کاهش جریان خون و ضربان قلب وجود دارد.
پس چنانچه نیاز به انجام درمانهای دندانپزشکی در دوران حاملگی ضرورت یابد، سه ماهه دوم زمان مناسبی خواهد بود.
بیشتر بخوانید: آیا درمان لیفت لثه امکان پذیر است؟
به دلیل تغییرات هورمونی و تغییرات بسیاری که در بدن مادران باردار اتفاق میافتد لازم است نسبت به مشکلات مختلفی که در ادامه مطرح خواهیم کرد، دقت بیشتری داشته باشند:
آفت دهان و وجود ضایعات دهانی
بوی بد و طعم ناخوشایند در دهان
تورم لثه، نازک شدن و تغییر رنگ آن
حساس شدن بیش از حد دندانها به گرما و سرما
حساسیت لثهها و خونریزی آنها هنگام مسواک زدن
درد دندان و پوسیدگیهای سطحی پوسیدگیهای سطحی
عفونتهای لثه: به دلیل تغییرات هورمونی که در بدن مادران باردار اتفاق می افتد احتمال فعالیت باکتریهای مضر در دهان افزایش میابد. اگر به این مورد و درمان آن دقت نشود، عفونت لثه ممکن است به جنین منتقل شود و خطر سقط وجود دارد. بنابراین باید به وضعیت لثهها دقت بسیاری داشته باشید تا اگر عفونتی رخ داد در اسرع وقت با مراجعه نزد متخصص لثه در تهران درمان کنید.
پوسیدگیهای سطحی دندان: حالت تهوع در دوران بارداری و استفراغ منجر به برگشتن اسید معده به محیط دهان میشود و پوسیدگی را افزایش میدهد. لازم است پوسیدگیهای سطحی در این دوران را کنترل کنید. با رعایت بهداشت و مراقبتهای روزانه میتوان از پیشرفت پوسیدگی جلوگیری کرد.
تمامی پزشکان مصرف داروهای خاص در دوران حاملگی را ممنوع میدانند و همچنین در تجویز دارو برای مادران باردار بسیار دقیق عمل میکنند. اما چنانچه نیاز به درمانهای اورژانسی دهان و دندان داشته باشید، دندانپزشک تمهیدات خاصی را در نظر میگیرد تا کمترین خطر متوجه مادر و جنین نباشد. دندانپزشک از داروهای کم خطری مانند دوز های خفیف آموکسی سیلین، آریترومایسین و سفالکسین که جزء خشک کنندههای کم خطر هستند استفاده میکند. همچنین از آسپرین و استامینوفن نیز در ۶ ماه اول بارداری میتوان به عنوان آرام بخشهای بی خطر کم خطر کمک گرفت. اما مصرف سایر آرامبخش ها و آنتیبیوتیک ها به خصوص داروهای تزریقی در دوران بارداری ممنوع است.
نکات مهمی که باید قبل و بعد از رفتن به دندانپزشکی در دوران بارداری رعایت کنید، برای شما لیست کرده ایم:
1- وضعیت بارداری خود را حتماً به دندانپزشک معالج بگویید.
2- انجام عملهای زیبایی دندانپزشکی مانند لبخند لثه ای را به بعد از زایمان موکول کنید.
۳- در دوران بارداری برای چکاب دندانها در بازههای زمانی منظم اقدام کنید. در این صورت هرگونه مشکلی در مراحل اولیه تشخیص و به موقع درمان خواهد شد.
4- مراقبت و بهداشت دهان و دندان را جدی بگیرید. از مسواک نرم و خمیر دندان و دهانشویه بدون بو استفاده کنید و حتماً نخ دندان بکشید.
5- نوشیدن مقدار کافی آب را در برنامه غذایی خود قرار دهید. رطوبت کافی در دهان موجب پیشگیری از رشد باکتریهای مضر میشود.
6- با تجویز پزشک خود مصرف مقدار مناسبی کلسیم را در رژیم غذایی خود داشته باشید تا به استحکام دندانهای خود و جنین کمک کنید.
7- چنانچه نیاز به درمان دندانپزشکی داشتید، حتماً با مشورت پزشک زنان و زایمان و دندانپزشک حاذق صورت گیرد تا خطرات آن به حداقل برسد.
8- پس از مصرف تنقلات شیرین یا ترش مثل شکلات، آبنبات، لواشک و … حتماً مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
اشعه ایکس در تمام دوران حاملگی برای مادر باردار ممنوع است. اما چنانچه موارد اورژانسی پیش آید، دندانپزشک این عکسبرداری را به سه ماهه دوم بارداری موکول میکند. همچنین حین رادیوگرافی دندان با کمک حفاظهای خاص روی تیروئید و شکم زن باردار، خطر را به حداقل میرسانند.
در این مقاله از سایت دکتر ستاره هاشمی به دندانپزشکی در دوران بارداری پرداختیم. سپس به زمان مناسب برای استفاده از درمانهای دندانپزشکی در دوران بارداری پرداختیم. همچنین به علائم و مشکلات دندان در دوران بارداری اشاره کردیم. سپس درباره شایعترین مشکلات دهان و دندان در بارداری صحبت کردیم و درباره هر کدام توضیح مفصل دادیم. علاوه بر آن به داروهای کم خطر دندانپزشکی که میتوانید از آنها در دوران بارداری نیز استفاده کنید اشاره کردیم. سپس به نکات مهم که باید در دوران بارداری به آن دقت کنید پرداختیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. با خانه دندان همراه باشید.
از این نوشته راضی بودید؟
0 / 5. تعداد امتیازها: 0
دکتر ستاره هاشمی فوق تخصص جراحی فک و لثه، دارای بورد تخصصی، فلوشیپ لیزرهای دندانی از دانشگاه آخن. درمان بیماری های لثه به کمک لیزر، جراحی های افزایش طول تاج در نواحی زیبایی، جراحی ایمپلنت های دندانی، پیوند استخوان و جراحی سینوس توسط دکتر ستاره هاشمی انجام می شود.
امـروزه داشتن لبخند زیبـا و دندان هایی منطبق بر معیـارهای زیبـایی بسیـاری از افـراد است، امـا هـدف ما حفـظ سـلامتی دهـان و دنـدان در کنـار دستیـابی به زیبـایی لبخند و جلوگیـری از عـوارض و آسیب های درمـان هـای زیبـایی است به طوری که سـلامتی دنـدان هـای شمـا، زیبـایی آن را تامیـن کنـد. از جمله خدمات کلینیک دکتر ستاره هاشمی ایمپلنت یک روزه در تهران، لیفت لثه و لبخند لثه ای را می توان نام برد.
تمام حقوق مادی و معنوی سایت متعلق به خانم دکتر ستاره هاشمی می باشد.