بیماریهای دهان و دندان از جمله بیماریهای لثه از گذشته تا به امروز همواره جزء بیماریهای شایع بین مردم بوده و علت اصلی آن رعایت نکردن بهداشت فردی و بهداشت دهان و دندان است. سرطان لثه یکی از انواع بیماریهای دهان و دندان محسوب میشود که تقریبا شایع بوده و جزء سرطانهای سر و گردن به شمار میآید. این بیماری به علت ظاهر بدی که به لثهها میدهد و همچنین به دلیل اینکه در دسته سرطانها قرار میگیرد؛ باعث ایجاد استرس در میان افراد میشود. با آگاهی از علائم سرطان لثه، راههای درمان آن و همچنین اطلاع از روشهای پیشگیری آن میتوان از استرس خود بکاهید.
سرطان لثه از سرطانهای سر و گردن به شمار میآید که به علت افزایش تقسیمات سلولی در لثههای بالا و پایین ایجاد شده و به دنبال این هایپرپلازی ضایعات تومور مانندی روی لثه ایجاد میشود. این سرطان قابلیت متاستاز یا همان انتقال به بافتهای دیگر را از طریق دستگاه لنفاوی دارد و همچنین عملکرد بخشهای مختلف دهان مثل لبها، دندانها و سقف دهان را نیز مختل مینماید. منشا سرطان لثه در بدن استخوان، غدد بزاقی و غدد لنفاوی است. علائم سرطان لثه متنوع بوده و برای پیشگیری از آن میتوان به دنبال این نشانهها بود. گاهی از پیوند لثه برای درمان این بیماری استفاده می شود.
اصولا سرطانها علت مشخصی ندارند و سرطان لثه نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ اما یک سری علائم خطر یا ریسک فاکتور دارند که زمینه ایجاد سرطان را فراهم میکنند. اصلیترین عامل خطر این بیماری مصرف سیگار است به طوری که اگر فردی علائم سرطان لثه را داشته و در شرح حال خود مصرف سیگار را نیز عنوان کند؛ تشخیص اولیه را این بیماری قرار میدهند. از عوامل خطر دیگر این بیماری میتوان به افراد تحت پیوند سلول بنیادی و خونی، زخمهای مداوم دهانی، آنمی یا همان کمخونی و عوامل دیگر اشاره کرد.
سرطان لثه دارای یک سری علائم بالینی مشخص است که خود افراد میتوانند آنها را تشخیص داده و برای درمان به پزشک مراجعه نمایند. از رایجترین علائم این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیشتر بخوانید: آیا می دانید لبخند لثه ای چگونه درمان می شود؟
در صورتی که افراد به علائم سرطان لثه توجه نکنند؛ این سرطان رشد کرده و با متاستاز خود به بافتهای دیگر نیز میرود و آنها را درگیر میکند. رشد سرطان لثه دارای چهار مرحله است:
در ابتدا برای تشخیص سرطان لثه، پزشک به بررسی علائم سرطان لثه و نشانههای بالینی بیمار مانند موارد زیر میپردازد:
سپس با گرفتن شرح حال از بیمار به دنبال عوامل خطر سرطان لثه در زندگی بیمار میگردد. عواملی مثل مصرف سیگار، قرار گرفتن تحت پیوند سلولهای بنیادی و خونی، زخمهای مداوم دهانی که بیش از یک ماه از پدیدار شدن آنها گذشته است؛ سابقه آنمی عواملی موثر در بروز سرطان هستند.
پس از بررسیهای فیزیکی و گرفتن شرح حال، بیمار تحت بررسی توسط روشهای تشخیصی قرار میگیرد تا تشخیص اولیه پزشک به تایید برسد. برای تشخیص دقیق نمونه برداری یا همان بیوپسی از بافت مشکوک صورت میگیرد. بیوپسی میتواند به روش برسی یا اکسترنال انجام شود. گاهی اوقات پزشک از لیزر برای بیوپسی بافت نرم کمک میگیرد.
در صورت تشخیص قطعی علائم سرطان لثه، درمان به سه شکل جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی انجام میشود. انتخاب شیوه درمانی مناسب، به نوع توده سرطانی و میزان پیشرفت آن بستگی دارد.
رایجترین روش درمان برای سرطان لثه، جراحی است. طی جراحی تومورها را از لثه خارج میکنند و در بعضی مواقع جراحی لثه با لیزر صورت میگیرد. در صورتی که سرطان بسیار پیشرفت کند؛ پزشک علاوه بر خارج کردن تومورها از لثه، به جراحی غدد لنفاوی در ناحیه گردن نیز میپردازد.
پرتودرمانی یکی دیگر از راههای درمان سرطان لثه است که با استفاده از آن فقط سلولهای سرطانی همان ناحیه را میتوان درمان نمود. این روش درمانی برای تودههای کوچک موثر است و در صورت بزرگ شدن توده دیگر نمیتوان پرتودرمانی را یک روش درمانی حساب کرد. برای تودههای بزرگ پرتودرمانی فقط در زمینه کوچک کردن توده تاثیرگذار بوده و جراحی روش درمانی انتخابی و تکمیلی برای برداشتن توده است.
شیمی درمانی یک روش درمان علائم سرطان لثه محسوب میشود که با تزریق مستقیم دارو به خون اثر خود را بر سلولهای سرطانی میگذارد.
دو روش پرتو درمانی و شیمی درمانی علاوه بر تاثیر بر سلولهای سرطانی لثه و درمان این بیماری، دارای عوارض بسیاری نیز هستند.
از عوارض پرتو درمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رویکرد شیمی درمانی بهبود علائم سرطان لثه است اما خود عوارضی را نیز به دنبال درمان به وجود میآورد. عوارض این درمان شامل موارد زیر است:
بهترین راه برای پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان مثل سرطان لثه، رعایت بهداشت دهان و دندان است. از سری کارهایی که میتوان برای بهداشت دهان و انجام داد شامل موارد زیر میشود. در صورت مشاهده هر علائم سرطان لثه، به پزشک متخصص لثه در تهران مراجعه کنید.
سرطان لثه از سرطانهای سر و گردن به شمار میآید که به علت هایپرپلازی سلولهای لثههای بالا و پایین به وجود میآید. این سرطان دارای یک سری علائم بالینی مشخص مانند تومور در دهان، لکههای سفید و قرمز در نواحی مختلف دهان، احساس بی حسی در گردن، لب و زبان و علائم دیگر است که فرد با مشاهده هر کدام از آنها باید به پزشک مراجعه نماید. پزشک با بررسی های بالینی و بیوپسی از بافت مشکوک، تشخیص قطعی سرطان را میدهد و سپس بر اساس نوع توده و وخامت سرطان شیوه درمانی مناسبی برای بیمار انتخاب میکند. درمان سرطان لثه در کلینیک دکتر ستاره هاشمی به سه شکل جراحی، پرتو درمانی و شیمی درمانی بوده که جراحی رایجترین نوع آن است. درمان سرطان لثه در صورتی که به موقع تشخیص داده شود؛ موثر بوده و در صورت پیشرفت بیماری و متاستاز به بافتهای دیگر، درمان مشکل میشود.
از این نوشته راضی بودید؟
0 / 5. تعداد امتیازها: 0
امـروزه داشتن لبخند زیبـا و دندان هایی منطبق بر معیـارهای زیبـایی بسیـاری از افـراد است، امـا هـدف ما حفـظ سـلامتی دهـان و دنـدان در کنـار دستیـابی به زیبـایی لبخند و جلوگیـری از عـوارض و آسیب های درمـان هـای زیبـایی است به طوری که سـلامتی دنـدان هـای شمـا، زیبـایی آن را تامیـن کنـد. از جمله خدمات کلینیک دکتر ستاره هاشمی ایمپلنت یک روزه در تهران، لیفت لثه و لبخند لثه ای را می توان نام برد.
تمام حقوق مادی و معنوی سایت متعلق به خانم دکتر ستاره هاشمی می باشد.