روکش دندان و انواع آن

فهرست مطالب

روکش دندان یک روش درمانی-زیبایی در دندانپزشکی محسوب می‌شود که امروزه طرفداران بسیاری دارد. اگر شما دندان‌های پر کرده‌ای دارید که از ظاهر آنها راضی نیستید یا در اثر حوادث مختلف دندان‌های شما شکستگی‌های بزرگ و لب پریدگی دارند روکش دندان به شما کمک می‌کند تا با اصلاح طرح لبخند ظاهری زیباتر داشته باشید. به دلیل تنوعی که انواع روکش دندان دارد در این مقاله از سایت دکتر ستاره هاشمی به انواع روکش دندان و مزایا و معایب هرکدام می‌پردازیم.لطفاً با ما همراه باشید.

روکش دندان چیست؟

روکش دندان، یک پوشش کلاهک مانند است که کاملاً روی تاج دندان را می‌پوشاند و به‌عنوان یک روش درمانی-زیبایی در دندانپزشکی انجام می‌شود. جنس این روکش‌ها معمولاً از سرامیک یا فلز و یا ترکیبی از سرامیک و فلز تولید می‌شود. از روکش دندان برای دندان‌های استفاده می‌شود که شکستگی‌های بزرگ و ظاهر نازیبایی دارند که با روش‌های دیگر قابل اصلاح نیست. همچنین برای محافظت از دندان‌هایی که بخشی از آنها تخریب یا پوسیده شده استفاده می‌شود. گاهی از روکش دندان صرفاً برای پوشش دندان‌های پر شده و زیبایی سازی ظاهر آنها کمک می‌گیرند.

روکش دندان و مراحل آن

ابتدا دندان‌پزشک دندان‌های فرد را بررسی می‌کند و هدف از انجام این درمان را مشخص می‌کند. سپس دندان‌های مورد نظر را قالب گیری می‌کنند. حال این قالب را در اختیار لابراتوار سازنده روکش دندان قرار می‌دهند و در آنجا توسط تکنسین‌های دندان‌سازی ساخته می‌شوند. این نکته قابل ذکر است که قالب‌ها به صورت سفارشی و برای هر فرد متناسب با هدف درمانی انجام می‌شود.

روکش دندان و انواع آن

روکش دندان انواع متفاوتی دارد که در این بخش برای شما نام برده ایم و مراحل هر یک را توضیح داده ایم.

روکش دندان تمام فلزی

جنس این نوع روکش‌ها کاملاً از فلز است و با توجه به آلیاژی که برای تولید آن استفاده می‌شود به رنگ سفید یا زرد می‌باشند. روکش دندان فلزی بهترین نوع روکش است چرا که تراش دندان در آن بسیار کم است و موجب تخریب دندان‌های دیگر نیز نمی‌شود. روکش دندان فلزی استحکام بالایی دارد و طبیعتاً عمر طولانی‌تری خواهد داشت.

اما به دلیل رنگ غیر طبیعی ممکن است بعضی افراد تمایلی به استفاده از آن نداشته باشند. در واقع تنها عیبی که می‌توان برای روکش دندان فلزی در نظر گرفت ظاهر نه چندان زیبای آن است. ساخت و تولید روکش دندان فلزی گاهی به عنوان یک درمان زینتی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای ساخت آن از آلیاژهای قیمتی مانند طلا، پالادیوم یا پلاتینیوم استفاده می‌شود.

روکش دندان تمام سرامیکی

جنس این روکش‌ها از مواد چینی مانند پرسلن است. در ساخت روکش‌های تمام سرامیکی دندان از هیچ نوع فلزی استفاده نمی‌شود و رنگ طبیعی دندان را دارد. اگرچه استحکام این روکش‌ها به اندازه نوع تمام فلزی نیست اما به دلیل رنگ طبیعی که دارد برای روکش کردن دندان‌های جلویی گزینه مناسبی است.

روکش دندان تمام رزین

جنس این نوع کفش‌ها از کامپوزیت رزین است و استحکام کمتری نسبت به انواع دیگر روکش‌ها دارد. همچنین طول عمر روکش‌های تمام رزین نسبت به روکش‌های تمام سرامیکی و فلزی کمتر است.

روکش‌های PFM

این روکش‌ها به صورت ترکیبی از دو مواد تولید می‌شوند. مواد اصلی تولید روکش‌های PFM، فلز و چینی است. در واقع یک بخش فلزی دور تا دور دندان را می‌پوشاند که به عنوان هسته اصلی روکش محسوب می‌شود و در روی آن از چینی یا پرسلن به عنوان یک روکش استفاده می‌شود. روکش‌های پی اف ام نسبت به روکش‌های تمام سرامیک، استحکام بیشتر و عمر بالاتری دارند. در بعضی مواقع به دلیل تحلیل رفتن لثه بخش فلزی روکش نمایان می‌شود که برای افراد ظاهر خوشایندی ندارد و به همین دلیل به مراقبت بیشتری نیاز است.

روکش دندان زیرکونیوم

این نوع روکش‌ها تمام سرامیک هستند و به کمک فریم‌های زیرکونیومی تقویت می‌شوند. در واقع روکش‌های زیرکونیوم ساختاری شبیه روکش‌های PFM دارند با این تفاوت که به جای استفاده از فلز در هسته آن‌ها، از مواد مستحکمی به نام زیرکونیوم استفاده می‌شود. استحکام این مواد بسیار بالاست و به دلیل رنگ طبیعی این نوع روکش‌ها با استقبال زیادی مواجه می‌شود. شاید تنها عیبی که برای روکش‌های دندان زیرکونیومی مطرح باشد قیمت بسیار بالای آن‌ها نسبت به دیگر روکش‌ها باشد. از این نوع روکش‌ها برای تمامی دندان‌ها می‌توان استفاده کرد و دندان‌های جلو را با ظاهری زیبا و طبیعی روکش کرد.

بیشتر بخوانید: آیا می دانید چه زمانی باید به متخصص ایمپلنت در تهران مراجعه شود؟

عمر روکش دندان چند سال است؟

به طور متوسط می‌توان گفت عمر یک روکش دندان در صورتی که از مواد مرغوب و استاندارد تولید شده باشد بین ۵ تا ۱۰ ۱۵ سال می‌باشد چنانچه تمامی مراقبت‌های لازم از روکش دندان را لحاظ کنید و مراجعات منظم به دندان‌پزشک داشته باشید عمر روکش دندان بیشتر خواهد شد. طبیعتاً باید در مراقبت از روکش دندان آن موارد بهداشتی را رعایت کنید و به این نکته توجه داشته باشید که در ابتدای درمان از مواد تولیدی باکیفیت و معتبر استفاده شده باشد.

هزینه روکش دندان چقدر است؟

قیمت روکش دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. اولین مورد نوع جنس روکش و موادی است که برای تولید آن استفاده می‌شود. وضعیت دندان‌ها، دستمزد دندان‌پزشک و هزینه لابراتوار سازنده روکش دندان با هم متفاوت است و از عواملی است که قیمت روکش دندان را را مشخص می‌کند. همان طور که پیش‌تر گفتیم روکش‌های دندانی با جنس سرامیکی و رزین قیمت کمتری دارند.

روکش‌های PFM و زیرکونیومی به دلیل ساختار پیشرفته‌تر و مواد گران‌تری که دارند طبیعتاً قیمت بالاتری نیز دارند. بنابراین هیچ قیمت ثابتی برای روکش دندان وجود ندارد و برای تعیین آن باید به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا پس از بررسی کامل دندان‌ها و با توجه به مواردی که در بالا ذکر شد قیمت آن مشخص شود.

عوارض روکش دندان

ایجاد التهاب در لثه و یا نیاز به عصب کشی دندان را می‌توان به عنوان اصلیترین عوارض روکش کردن دندان نام برد. این موارد زمانی رخ می‌دهند که روکش کردن دندان به صورت اصولی و تخصصی انجام نشده باشد. بنابراین لازم است در انتخاب متخصص لثه در تهران و لابراتوار سازنده روکش دندان دقت بسیاری داشته باشید. در مراحل ابتدایی ممکن است هزینه ساخت روکش زیاد باشد اما در نظر داشته باشید که کیفیت مواد تولیدی در طول عمر روکش دندان و عوارض آن تأثیر مستقیم دارد.

در این مقاله از سایت دکتر ستاره هاشمی در مورد انواع روکش دندان صحبت کردیم همچنین دلایلی برای استفاده از روکش دندان مطرح شد که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد لطفاً مطالعه دیگر مقالات ما را از دست ندهید.

 

دکتر ستاره هاشمی
دکتر ستاره هاشمی فوق تخصص جراحی فک و لثه، دارای بورد تخصصی، فلوشیپ لیزرهای دندانی از دانشگاه آخن. درمان بیماری های لثه به کمک لیزر، جراحی های افزایش طول تاج در نواحی زیبایی، جراحی ایمپلنت های دندانی، پیوند استخوان و جراحی سینوس توسط دکتر ستاره هاشمی انجام می شود.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

برای مشاوره با ما شماره خود را وارد کنید تا با شما تماس بگیریم